31 Μαΐου 2009

Ακροδεξιές μειονότητες






"Ξέρουν γράμματα, διαβάζουν, γράφουν, και δεν κατάλαβαν ποτέ
πως ο κάθε άνθρωπος είναι ένας κόσμος ολόκληρος,
είναι μια ολόκληρη ιστορία"
“...καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”, Χρόνης Μίσσιος


Για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχει ακροδεξιά στην Κύπρο, η προεκλογική περίοδος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να λάβουν απάντηση. Αρκεί να βγουν για μια βόλτα στους δρόμους ή, αν βαριούνται, να ανοίξουν το «Φιλελεύθερο». Οι διαφημιστικές πινακίδες και καταχωρίσεις του ΕΥΡΩ.ΚΟ. φιγουράρουν περήφανα: «Πως επιτρέπουν να γινόμαστε μειονότητα στην ίδια μας της χώρα; Με 50 000 και πλέον εποίκους, με την αποδοχή πληθυσμιακών αναλογιών, με την ανεξέλεγκτη εργοδότηση παράνομων αλλοδαπών και το αβέβαιο μέλλον εργασίας των Κυπρίων, με την αύξηση των παράνομων μεταναστών και με την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας;»


Η διαφημιστική καμπάνια του κόμματος αυτού έχει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες εκστρατείες άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Κοινή συνισταμένη τους: η εθνική καθαρότητα. Τα συνθήματα, η ρητορική που αναπτύσσεται και τα κύρια πολιτικά προτάγματά τους ψαρεύουν στα ίδια θολά νερά. Στην Ελβετία, το Εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) κέρδισε 29% των ψήφων με την αφίσα του να δείχνει ένα κοπάδι λευκών προβάτων να κλωτσούν εκτός του χώρου τους ένα μαύρο πρόβατο. Στην Ελλάδα, ο ΛΑ.Ο.Σ. διακηρύττει στην ιδρυτική του πράξη ότι η αναγκαιότητα της ίδρυσης του πηγάζει από το ότι τα μεγάλα κόμματα «παρασύρουν την πατρίδα μας σε επικίνδυνες περιπέτειες με την πολιτική και τον ενδοτισμό τους σε ξένα κέντρα αποφάσεων». Στην Αυστρία, βασική απαίτηση του ακροδεξιού κόμματος ήταν εκκαθάριση της χώρας από τους "ξένους εγκληματίες". Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες αυτής της εφημερίδας.


Το πολιτικό συμπέρασμα πάντως παραμένει: το ΕΥΡΩ.ΚΟ εκπέμπει ένα ξενοφοβικό, ρατσιστικό και ακροδεξιό μήνυμα. Φυσικά, οι υποστηρικτές του δεν πρόκειται να το παραδεκτούν ποτέ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το ζήτημα είναι το τι ευαγγελίζεται. Κι αυτό προκύπτει ευθέως από την ξενοφοβική καμπάνια του, από το ότι καθίσταται βαποράκι του μίσους εναντίον των μεταναστών, από το ότι συνδέει ύπουλα την αύξηση της εγκληματικότητας με την παρουσία μεταναστών. Με δύο λόγια, στην Κύπρο τα κλειδιά του ιδεολογικού οπλοστασίου της ακροδεξιάς τα κρατάει το ΕΥΡΩ.ΚΟ και το έχει ήδη ξεκλειδώσει. Από εκεί μέσα βγαίνουν οι πατριωτικές υστερίες, ο καταφανής συντηρητισμός, ο λαϊκιστικός βερμπαλισμός, μια ολοκληρωτική επιστροφή στο σκοταδισμό.


Η ύπαρξη του είναι σχεδόν ευλογία και ελπίζω να συγκεντρώσει τόσο πολιτικούς όσο και ψηφοφόρους στους κόλπους του. Καταρχήν, δεν θεωρώ ότι η δικιά μας δημοκρατία έχει κάτι να φοβηθεί από ένα ακροδεξιό κόμμα. Κατά δεύτερον, αν κάποιος εξακολουθεί να ανησυχεί, τότε αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους γιαλαντζί πατριώτες που συνωθούνται σε αυτό για να ησυχάσει. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό θα αποκαθάρει τα υπόλοιπα κόμματα από το ακροδεξιό μπόλιασμα τους και θα τους επιτρέψει να ξανοιχτούν χωρίς βαρίδια στο μέλλον. Και τα βαρίδια αυτά απειλούν περισσότερο την πορεία αυτή, παρά το ίδιο το ΕΥΡΩΚΟ. Κάτι μου λέει ότι, ευτυχώς, ο κ. Αναστασιάδης τα έχει ήδη καταλάβει καλά όλα αυτά...

4 σχόλια:

The Passenger είπε...

Το ότι τα υπόλοιπα κόμματα εν διαφημίζουν την ξενοφοβία τους όμως εν σημαίνει ότι ενεν ξενοφοβικά.

Ούτε και πιστεύω ότι το ΕΥΡΩΚΩ θα τραβήσει ούλλους τους ξενοφοβικούς που τα άλλα κόμματα γιατί πολλοί που τούτους βλέπουν το συμφέρον τους τζιαι την ανέλιξη τους. Που έσιει παραπάνω chance να προβληθούν, σε ένα κόμμα που εν θα αυξήσει ποττέ τα ποσοστα του πάνω που τούτα που εν τωρά ή μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΔΗΣΥ ή τζιαι το ΔΗΚΟ; Ούτως η άλλως εγώ πιστεύκω ότι το ΕΥΡΩΚΩ εννά ενωθεί με το ΔΗΣΥ σε βάθος χρόνου.

Για το μήνυμα ως τέτοιο, αν το αποσυνδέσεις που τα πιθανά κίνητρα κάποια που τα ερωτήματα που δημιουργεί ενεν εξωφρενικά.

Συντείνουν οι μετανάστες στην εγκληματικότητα; Ασφαλώς τζιαι συντείνουν, αρκεί να θκιαβάζεις κάθε μέρα πόσοι που τζείνους που συλλαμβάνει η αστυνομία για
διαρρήξεις τζιαι κλοπές εν ξένοι.
Δαμαί οι Κυπραίοι τζιαι κάμνουν εγκλήματα, οι μετανάστες αντρέπουνται;


Υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες στην Κύπρο; Βεβαίως και υπάρχουν

Για τους εποίκους εγώ πιστεύκω ότι εν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύττερο αν λυθεί ποττέ το Κυπριακό ετσι εν μπορώ να συμφωνήσω ότι αποτελεί κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Φυσικά που τη στιγμή που τωρά εν ευρωεκλογές που έχουμε τούτες ούλλες οι διαφημίσεις των κομμάτων εν pointless. Με το να πάει ο ένας τζιαι ο άλλος στην Ευρωβουλή εν θα λυθούν τα προβλήματα του τόπου. Τζιαι έτσι δύναμην να είσιε το Ευρωκοινοβούλιο εν θα εκάμναν την διαφορά οι 6 Κυπραίοι ευρωβουλευτές ειδικά όπως διασκορπίζονται στα διάφορα μπλοκ.

stella olympiou είπε...

Είσαι απόλυτα σωστός Νικόλα.

Avevaios είπε...

Εν ελπίδα ότι θα ποκαθαρίσουν τα άλλα κόμματα που τα υπερεθνικιστικά τους κομμάτια. Ελπίδα δική σου Νικόλα, αλλά και δική μου. Έννεν διαπίστωση. Πίστεψε με οι δηκοϊκοί εν μετακινούνται τόσον εύκολα. Πάντως που τον συναγερμόν έφυεν μια μεγάλη σαβούρα τζαι τωρά εν πολλά πολλά καλλύττερος ο χώρος τζείνος. Τζαι τούτο εν πολλά σημαντικό για τον τόπο τζαι φαίνεται η αλλαγή τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Φίλε passenger έχει παραπάνω τσιάνς να ενωθεί το ΕΥΡΩΚΟ με το ΔΗΚΟ, παρά ο ΔΗΣΥ. Σε όσο βάθος χρόνου τζαι αν το δεις.

The Passenger είπε...

Ναι τούτο εν το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο.