Μαθαίνω από τα ΜΜΕ ότι μια νέα φοβερή και τρομερή προσφυγή θα κατατεθεί στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα αφορά, ειδικά για το Ην. Βασίλειο, την παραβίαση της υποχρέωσής του να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναδειχθεί με άρθρα στον Τύπο, με συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα και με μια σειρά emails και ενημερωτικού υλικού που έχουν σταλεί από οργανώσεις προσφύγων.
Προς εντυπωσιασμό του παραλήπτη, εμπλέκεται και όνομα νομικού διεθνούς φήμης, ο οποίος με 500 ευρώ την ώρα θα συνδράμει τον δίκαιο αγώνα όσων θα προσφύγουν. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 50 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, ο Κύπριος δικηγόρος που θα αναλάβει την υπόθεση αναφέρει ότι "η επιδίκαση αποζημιώσεων και εξόδων προς όφελος των αιτητών είναι, πιστεύω, εξασφαλισμένη, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο υπολογίζω περίπου στα 2 ή το πολύ 3 χρόνια".
Αρχίζω με τα θέματα επαγγελματικής τάξης: Αν αυτός ο τόπος είχε σοβαρό επαγγελματικό όργανο, κάτι τέτοιοι τύποι δεν θα μπορούσαν ούτε περίπτερο να ανοίξουν, πόσω μάλλον δικηγορικό γραφείο. Ο κώδικας δεοντολογίας των δικηγόρων, που προβλέπει ότι "ο δικηγόρος οφείλει να μη διαβεβαιοί ποτέ τον πελάτη του ότι η υπόθεσή του θα επιτύχει, αλλά οφείλει να δίδει μόνον τη γνώμη του περί του βασίμου ή μη της υποθέσεως", προφανώς, δεν έχει εφαρμογή για μεγαλοδικηγόρους.
Περαιτέρω, η άγρα πελατών απαγορεύεται ρητά από τον ίδιο κώδικα, ωστόσο, μία άνευ προηγουμένου διαφημιστική εκστρατεία έχει αναληφθεί συντονισμένα για να πειστούν συμπολίτες μας να καταβάλουν από 350 έως 500 ευρώ για να συμπεριληφθούν στην προσφυγή.
Σςςςςς, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κοιμάται...
Συνεχίζω με τα θέματα ουσίας: αλήθεια, πόσες προσφυγές χρειάζονται για να δικαιωθεί ο αγώνας μας; Η δικαστηριοποίηση του Κυπριακού δεν πρόκειται να πάρει κανέναν πρόσφυγα στο σπίτι του, δεν πρόκειται να αναστήσει κανένα νεκρό, δεν πρόκειται να γυρίσει το ρολόι πίσω και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Εκτός ίσως από το οικονομικό πρόβλημα ορισμένων ξεδιάντροπων, που ζητάνε λεφτά από πρόσφυγες μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και, εν πάση περιπτώσει, από ανθρώπους που δεν έζησαν δημοσία δαπάνη!
Όσο για τις εκκρεμούσες υποθέσεις που αφορούν την παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων, το μέλλον τους θα κριθεί από μια ομάδα υποθέσεων που θα εξετασθούν στους επόμενους μήνες. Με δύο (και απλά) λόγια, το αν το ΕΔΑΔ θα στρέψει το ρεύμα προσφυγών προς την "επιτροπή αποζημιώσεων", θα το ξέρουμε σύντομα. Και μαζί θα μάθουμε και τον επίλογο σε αυτή τη βιομηχανία προσφυγών, που (υποτίθεται ότι) θα γονάτιζαν την Τουρκία.
Εντάξει, η ευήθεια, κοινώς η βλακεία, συγχωρείται. Αλλά να σου ζητάνε να πληρώνεις κι από πάνω; Ε, αυτό ξεπερνάει τα όρια!
6 σχόλια:
καλες γιορτες Νικολα και απο οτι βλεπω με τιμή και φτώχια
:-)
Αγαπητε Νικόλα,
σωστά όλα αυτά που λες περι της ουσίας του ζητήματος και της άδοξης εν τέλει δικαστηριοποίησης του Κυπριακού προβλήματος,αλλά ,ποιά η νομική σου άποψη
για το κίνηση αυτή;Ευσταθεί το όλο εγχείρημα;
Και στο κάτω κάτω,μέχρι πότε οι Αγγλοι να την βγάζουν καθαρή;
Αντευχομαι στη Ροουζ - μάλλον στα ίδια είμαστε!
Ζωή: Η νομική είναι η τέχνη της ερμηνείας. Για το αν ευσταθεί ή όχι δεν μπορώ να δώσω μια ευθεία και καθαρή απάντηση. Θα έλεγα ότι μπορώ να επιχειρηματολογήσω και για τις δυο απόψεις.
Αυτό όμως δεν συνδεεται με την περιπτωση της Αγγλίας. Ας σκεφτούμε το εξής: βγαινει μια καταδικαστική απόφαση για την Αγγλια. Το αίσθημα δικαίωσης είναι προφανές. Στο παρακατω όμως; Ποιο είναι το απτό πλεονέκτημα ή κέρδος; τι να την κανουμε αυτή την υποθεση; Μηπως αναλωνουμε δυνάμεις στα δικαστήρια, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την ουσία του προβλήματος;
Προς σκέψη τα πιο πάνω και όχι ως απόλυτες απαντησεις
Ν
Καλός Νέος Πάσχας
Χρόνια σου πολλά φίλε
Χρόνια πολλά Νικόλα και συνέχισε να τα λες χύμα. Ας μην αφήσουμε τους τσαρλατάνους να βρίσκουν ορθάνοικτη τη πόρτα.
Να υποθέσω ότι κάποιοι πρωτεργάτες θα τα ματσώσουν;
Δημοσίευση σχολίου