Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε σε κυπριακές εφημερίδες ένα άρθρο με τον πομπώδη υπότιτλο: «Απάντηση του Διεθνούς Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κ. Τσιελεπή». Το θέμα αφορούσε στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Sejdic και Finci εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το κατά ποιο τρόπο σχετίζεται με το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Οι συγγραφείς του άρθρου, υπό την ιδιότητα των μελών ή εκπροσώπων του εν λόγω συνδέσμου, απαντούν στις θέσεις του κ. Τσιελεπή, αμφισβητώντας εμμέσως τα ακαδημαϊκά του προσόντα και την ικανότητα νομικής ανάλυσης, αποδίδοντάς του ταυτόχρονα πολιτική ιδιοτέλεια. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, ένα ένα, αρχίζοντας από τον ίδιο το σύνδεσμο.
Ο σύνδεσμος διατηρεί μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (http://www.humanrightscyprus.org), η οποία καταγράφει την... πλούσια δράση του στο τοπικό και διεθνές στερέωμα. Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι όλες οι καταχωρίσεις έγιναν σε μια μόνο μέρα του Μαρτίου του 2006. Έκτοτε, δεν υπάρχει καμιά ανάρτηση που να μας ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του συνδέσμου που έχει ως σκοπό, όπως ο ίδιος διακηρύσσει, την προώθηση της γνώσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαμόρφωση των νομικών εξελίξεων και τη διαμαρτυρία για τις όποιες παραβιάσεις τους από κρατικές αρχές. Ωστόσο, ας δεχθούμε καλόπιστα ότι οι υπεύθυνοι του συνδέσμου δεν είχαν την ευκαιρία τα τελευταία 4 χρόνια να επικαιροποιήσουν την ιστοσελίδα με τις αλλεπάλληλες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις τους και το... υπερπλήρες από ενεργά διεθνή μέλη μητρώο του.
Ο κ. Τσιελεπής εγκαλείται ότι έχει «δεσμεύσεις σε μια ορισμένη πολιτική κατεύθυνση ερμηνείας, που του στερεί τα εχέγγυα της πιο αντικειμενικής και σωστής ερμηνείας». Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό να εγκαλείται ένα μη πολιτικό πρόσωπο από τους συγκεκριμένους αρθρογράφους, που είναι δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, με εκπεφρασμένες θέσεις στο Κυπριακό. Ο κ. Κληρίδης έχει καλύψει δις τα 350 μέτρα της διαδρομής Πινδάρου 25 - Στασάνδρου 27, ο κ. Τριανταφυλλίδης (αν δεν με απατά η μνήμη μου) ήταν η μεταγραφή της χρονιάς από το ΑΠΟΕΛ στο ΔΗΚΟ και μετά στον ΔΗΣΥ, ο κ. Λουκαΐδης ήταν ένας εκ των προτεινόντων την υποψηφιότητα του αναπληρωτή προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Κουτσού στις ευρωεκλογές, αλλά και «με ευχαρίστηση», κατά δήλωσή του, παρών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΔΕΚ και ο κ. Αγγελίδης ήταν ο ίδιος υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ΔΗΚΟ και συμμετέχων σε περσινή αντι-ομοσπονδιακή πορεία. Με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτιέμαι ο δόλιος, ποιος τελικά έχει δεσμεύσεις σε ορισμένη πολιτική ερμηνεία... ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, επίσης, ότι τρεις εκ των τεσσάρων αρθρογράφων συμμετείχαν σε εμετική εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου έλαβε χώρα ένα ιδιότυπο τηλεοπτικό bullying, συμπεριφερόμενοι κατά τρόπο ιταμό και κοινωνικά απαράδεκτο έναντι του κ. Τσιελεπή.
Το θέμα είναι και προσωπικό και πολιτικό. Με όχημα έναν ψευδώνυμο διεθνή σύνδεσμο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα από ανοίκειες επιθέσεις εναντίον ενός μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, επιχειρείται η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική απαξίωση, αν όχι εξόντωση, ενός ανθρώπου που με τη γνώση του συνέδραμε τρεις Προέδρους σε διαπραγματεύσεις έως σήμερα. Οι προθέσεις από τις οποίες ελαύνονται οι αρθρογράφοι και η πρόθυμη επικουρία ορισμένων ΜΜΕ αφήνονται στην κρίση του αναγνώστη.
Και κάτι τελευταίο. Αφού οι συγγραφείς του άρθρου επέλεξαν αυτούς τους όρους κοινωνικής και πολιτικής ευπρέπειας για τον δημόσιο διάλογο, θα ήταν καλό να μάθουμε αν τελικά η επιστημονική «ανεπάρκεια» του κ. Τσιελεπή οφείλεται στο ότι ο ίδιος δεν είχε την καπατσοσύνη να απαλλαχθεί ή να διευκολυνθεί κατά οιονδήποτε τρόπο στην εκτέλεση της στρατιωτικής του θητείας, στερούμενος έτσι μιας λαμπρής ακαδημαϊκής μόρφωσης εις την Εσπερίαν. Αιδώς Αργείοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου