13 Οκτωβρίου 2013

Newspeak




Έβλεπα τις προάλλες ένα βιντεάκι με ένα απόσπασμα από κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ο πολιτικός που μιλούσε άρχισε να χρησιμοποιεί διάφορες φράσεις που ακούγονταν βαρύγδουπες και φιλοδοξούσαν να συμπυκνώσουν τις σκέψεις του στον πιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι τις κενολογίες που έλεγε τις ακούμε για καιρό τώρα, ενδεδυμένες με περισπούδαστο ύφος και σοβαροφάνεια. Αποφάσισα, λοιπόν, να καταγράψω μερικά από τα κλισεδάκια και να αποπειραθώ να ερμηνεύσω το νόημά τους. Ιδού το αποτέλεσμα:

·      Η κυβέρνηση αισιοδοξεί = ο βράχος είναι φάτσα-κάρτα απέναντι, αλλά ελπίζουμε να φυσήξει αντίθετος αέρας σύντομα.
·      Ανατροπή των δεδομένων = η κκελέ μας εν μες στη βούρκαν, αλλά ευτυχώς ακόμα αναπνέουμε.
·      Εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα = το άθροισμα άγνωστων στον πολύ κόσμο διεργασιών που θα καθορίσουν την τύχη όλων μας.
·      Ξεπεράσαμε την επικίνδυνη ζώνη = ψηφίσαμε στη Βουλή, αλλά δεν τα μετρήσαμε καλά και ξαναψηφίσαμε.
·      Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας = έχουμε ένα κάρο προβλήματα και δεν ξέρουμε αν, πώς και πότε θα τα καταφέρουμε. Πίσω στο κάτεργο όλοι!
·      Σχέδιο αναδιάρθρωσης = ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα ήταν λάθος. Φωνάξαμε τρεις ξένους να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
·      Οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες = είμαστε μεσοστρατίς στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα.
·      Σταθεροποίηση = κάποιος πάτησε φρένο στην κατηφόρα. Παρακαλείται να σηκώσει το χειρόφρενο.
·      Εξεύρεση φόρμουλας = δεν έχουμε ιδέα πώς θα τα καταφέρουμε κι ελπίζουμε να κατεβάσει καμιά ιδέα κάποιος. Σύντομα!
·      Ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση = κάτι έχουμε σχεδιάσει και δειλά-δειλά βάλαμε μπρος. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
·      Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο = στην υπόθεση εμπλέκονται κάτι δικοί μας, σκέτοι ερασιτέχνες. Να δούμε τι θα χρειαστεί να σκαρφιστούμε πάλι για να τους γλυτώσουμε.
·      Είμαστε σε καλό δρόμο = γεια σας, προσγειώθηκα στην Κύπρο πριν 15 λεπτά και νομίζω ότι τα έχω καταλάβει όλα.
·      Θα γίνουν τομές στη λειτουργία του Χ = κάτι θυμίζει τα παλιά, αλλά το ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο.
·      Να επιτευχθεί ο στόχος = το χέρι της κυβέρνησης έχει σκίσει την τσέπη και έχει φτάσει λίγο πιο κάτω από το ύψος των αχαμνών μας. Keep calm and stop thinking.
·      Εξορθολογισμός κοινωνικών παροχών = τέρμα στα τσεκκούθκια, τα επιδόματα και το κράτος πρόνοιας. Αν αρρωστήσεις, αν πέσεις σε ανάγκη, αν είσαι φτωχός, την έχεις πατήσει. Deal with it or die trying.
·      Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά = μας έκανε τρεις φορές «πατ-πατ» στην πλάτη ο σοφέρ της κυρίας Ντέλιας.
·      Θα ανοίξουμε όλα τα κεφάλαια = ο ρυθμός των πληροφοριών θα είναι τόσο καταιγιστικός που δεν θα έχετε ιδέα τι συμβαίνει. Όταν θα έχουμε τελειώσει μαζί σας, μόνο λίγοι θα έχουν επιβιώσει.
·      Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν = θα σας ταράξουμε στα νομοσχέδια.
·      Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας = έξω δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά. Εγκαταλείψατε τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: