5 Απριλίου 2009

Του Άγνωστου Πολίτη

"Έστω. Aνάπηρος, δείξε τα χέρια σου.
Kρίνε για να κριθείς"
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μ. Αναγνωστάκης

Είναι φορές που σε χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα σαν το δικό μας, οι θεσμοί μπλοκάρουν και μέσα από τις μικρές χαραμάδες ξεπετάγονται αδικίες και προσβολές στη λογική μας. Σαν και αυτή που για μέρες τώρα πλανιέται πάνω από το νησί μας.
Είναι ακόμα πιο σπάνιο, ένα άτομο, ένας ανυποψίαστος "απλός" και "μέσος" πολίτης, χωρίς καμιά θεσμική ιδιότητα, χωρίς καμιά προσδοκία, χωρίς εξασφαλισμένη προστασία να μπορεί να δώσει λύση και να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Είναι μεγάλη η συγκυρία να βρεθείς στην ώρα του εγκλήματος.


Άγνωστε πολίτη, εσύ μπορείς να σπάσεις αυτό το απόστημα και να απελευθερώσεις τους τόσους αγανακτισμένους συμπολίτες σου από την οργή και το αίσθημα αδικίας. Βγες μπροστά, πες μας το όνομά σου και δείξε μας το πρόσωπό σου. Πες την αλήθεια για όσα έγιναν μπροστά στα μάτια σου. Ξέρω, ο φόβος είναι ένας σκύλος φερμένος απ΄ την κόλαση, ικανός να ακινητοποιήσει και τις πιο αγέρωχες καρδιές. Κατανοώ την ανησυχία σου για την προσωπική σου ασφάλεια και την ασφάλεια των αγαπημένων σου προσώπων. Για το μέλλον σου στη δουλειά σου, στον κοινωνικό σου περίγυρο. Μπορώ ακόμα και να σκεφτώ ότι ο θαυμασμός και τα "εύγε" των συμπολιτών μας θα σου φανούν παράταιρα και ανυπόφορα. Θα ξεχωρίζεις όπου κι αν πας και τα δάκτυλα θα δείχνουν εσένα για πολύ καιρό. Είναι βαρύ το φορτίο.


Τι περνούσε από το μυαλό σου εκείνο το βράδυ που κινηματογραφούσες τις βάναυσες σκηνές; Τι σε παρακίνησε να αρπάξεις την κάμερά σου και να καταγράφεις για σχεδόν μια ώρα τα βασανιστήρια; Τι πίστευες ότι θα έκανες με την ταινία; Βρήκες το θάρρος να πας στο Γενικό Εισαγγελέα με την ταινία, μα θέλησες να διαφυλάξεις την ανωνυμία σου. Να, όμως, που τώρα τίποτα από όσα έκανες δεν είναι αρκετό. Η ταινία σου θεωρείται ως μη υπάρχουσα. Κι ό,τι κι αν σκέφτηκες εκείνο το βράδυ, υποθέτω πως πάει να σβηστεί.


Είμαστε βαθιά κλονισμένοι. Το κράτος, η δικαιοσύνη, η κοινωνία μας οδηγούν καθημερινά σε συνθηκολογήσεις με την υποκρισία και την αδυναμία τους (ή χειρότερα, την απροθυμία τους) να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες μας και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του καθενός. Στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στις καθημερινές συναλλαγές. Είμαστε αγανακτισμένοι από την τροπή των πραγμάτων. Είμαστε ταπεινωμένοι, γιατί πάλι λίγα μπορούν να γίνουν που να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.
Πλέον εναπόκειται σε σένα. Να βγεις μπροστά. Στο φως της μέρας και να γιατρέψεις όσο γίνεται την τρωθείσα μας αξιοπρέπεια, να σβήσεις την αδικία και να χαράξεις μια ρωγμή στο ακλόνητο κατεστημένο τού "τίποτα δεν αλλάζει".

Αυτή είναι μια ώρα ευθύνης. Εσένα απέναντι σε εμάς: για την αλήθεια. Εμάς απέναντι σε σένα: για την αλληλεγγύη. Καλό κουράγιο, είμαστε πολλοί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Touto thimizi mou to rito 'Apona'pokso tou xorou polla traouthkia kseri'...
Pragmatika pistevkis oti tha stathoun mazika oi aganaktismenoi polites na stiriksoun touto to atomo tzai tin oik tou/tis SE OTI prokipsi stes epomenes vdomades/mines k pithanon xronia? Mallon oi parapano mas tha tin kanoume me psila pidimatakia otan niosoume tin piesi na erxete amesa pano mas tzai akoma shirotera otan i mnimi kontini polla.

Tzai sto kato kato giati touto to varos oulo pano s'ena plasma e.g. '...εσύ μπορείς να σπάσεις αυτό το απόστημα και να απελευθερώσεις τους τόσους αγανακτισμένους συμπολίτες σου από την οργή και το αίσθημα αδικίας. Βγες μπροστά, πες μας το όνομά σου και δείξε μας το πρόσωπό σου (...) Πλέον εναπόκειται σε σένα. Να βγεις μπροστά. Στο φως της μέρας και να γιατρέψεις όσο γίνεται την τρωθείσα μας αξιοπρέπεια, να σβήσεις την αδικία και να χαράξεις μια ρωγμή στο ακλόνητο κατεστημένο τού "τίποτα δεν αλλάζει".

Ekame to kathikon tou tzinos o politis me to parapano, einai epilogi tou an theli na fki mprosta. Akrivos edikse mas oti o kathenas atomika mpori na anakatosi to valto, tora eni i ora gia emas tous ipolipous atomika tzia silogika. Kani na girefkoume allou tous iroes k tous litrotes tis katantias mas. O ksilodarmos tou Markou k tou Giannou aplos einai ena simptoma mias arrostimenis katastasis pou iparxi polli tzairo. Ena plasma den eshi to magiko ravdi na ta sasi touta oula pou leeis, oi euthines k i ipoxreosi varenoun oulous mas na kountisoume tis allages.


Maria

the Idiot Mouflon είπε...

Τη δήλωση του Μιχ. Κυπριανού (δικηγόρος νομίζω ενός εκ των κατηγ.) την άκουσες; "Άμα μάθετε την ταυτότητα του θα πέσετε από τα σύννεφα".

Αλήθεια, για τι πράγμα σε προϊδεάζει αυτό εσένα;

http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/03/hello-africa-tell-me-how-ya-doin.html

Απάντα μου τώρα και σε αυτό;

Γιατί μετατοπίζεις την ευθύνη στους ώμους ενός πολίτη... ωσάν να επρόκειτο για ένα μεμονωμένο επεισόδιο και όχι για το αποτέλεσμα πάγιας τακτικής και νοοτροπίας που έχει επικρατήσει στις τάξεις των οργάνων αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων;

Τούτο το επεισόδιο επερίμενε η κοινωνία μας για να κλονιστεί τάχατες;

Εδώ ... παρά το βίντεο... υπάρχουν ακόμη "ευρωπαίοι" συμπολίτες μας που λεν "καλά να τους κάμουν τους αλήτες" (με τις διάφορες γνωστές δικαιολογίες).

Για να γιατρευτεί η "τρωθείσα μας αξιοπρέπεια" θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξηλώνοντας Υπουργούς τζιαι βουλευτάδες που συντηρούν τούτες τις νοοτροπίες... ξεκινώντας με ορισμένους που ήταν και προιστάμενοι σε σχετικά σώματα και υπουργεία. Με τον ένα πολίτη και την συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινάς εσύ;

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Και προς τους δυο:
Νομιζω ότι ειναι εμφανες ότι δεν παραδιδω απο καθεδρας ηθικο μαθημα. Στη θεση αυτου του ανθρωπου προσπαθω να μπω και να αναδειξω ενα θεμα που χαθηκε μεσα στα γεγονοτα.

Μπρεχτ, "ερωτησεις κι αποκρισεις" 1939:

"Μπορει η αληθεια ναν θνητη, το ψεμα αθανατο;
- Ετσι δειχνουν ολα.

Που ειδες, η αδικια να μη ξεμασκαρευεται χρονους και καιρους;
- Εδω.

Μα ξερεις καποιον που η βια να του χει φερει τυχη;
- Και ποιος δεν ξερει;

Τότε ποιος μπορει,σ εναν τετοιο κοσμο, να τσακισει τον τυραννο;
-Εσυ."