Έχω ένα καλό φίλο, που τα λέει ωραία και σφαιράτα. Από αυτόν κλέβω τον σημερινό τίτλο. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Δεν σας φαίνεται κι εσάς το ίδιο; Το ένα τρίτο των βουλευτών είναι νέα πρόσωπα, την ώρα που το σκηνικό είναι απαράλλαχτο. Την ίδια στιγμή τα εξίσου αντιπαθητικά ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ εισέπραξαν τις σφαλιάρες που τους άξιζαν. Αλλάζει άραγε ο τόπος και ο κόσμος επειδή το κόμμα της συναλλαγής, του νεποτισμού και του λαϊκισμού είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 2,22%; Ας απαντήσουμε με βεβαιότητα «όχι». Αλλά ας ελπίσουμε ότι οι απανωτές ήττες θα καταστήσουν αυτόν το πολιτικό σχηματισμό ως τον καρπαζοεισπράχτορα του πολιτικού συστήματος, με ευτυχή κατάληξη την ολοκληρωτική του απόσβεση από τον πολιτικό χάρτη. Με άλλα λόγια και μαθηματικώς ομιλούντες, με αυτό το ρυθμό απωλειών, κάποια στιγμή μετά το 2031 η κόπρος του Αυγεία θα καθαρίσει. Ο Θεός να τους κόβει ψήφους και να μας δίνει μέρες για να μπορέσουμε να το δούμε κι αυτό, αδέρφια.
Είναι άραγε το ΔΗΚΟ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα; Ίσως και όχι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους. Κι ο λόγος είναι ότι, ενώ και οι άλλοι είναι βουτηγμένοι στη λασπούρα, το ΔΗΚΟ λειτούργησε υπονομευτικά από την αρχή της ίδρυσης του. Σκοπός, η ολική άλωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των πολιτών, ο καθολικός εκμαυλισμός των ευεργετούμενών του και η ανάδειξη των πελατειακών σχέσεων ως κυρίαρχη πολιτική πρακτική. «Εσύ ξέρεις γιατί», άλλωστε. Και το ξέρουν ότι το ξέρετε και γι’ αυτό τα ρουσφέτια τραγουδάνε ακόμα.
Παρακολουθώντας κάποιους από τους εκπροσώπους του στην τηλεόραση την περασμένη Κυριακή να παλεύουν για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μόλις στριμώχνονταν από κάποια ερωτησούλα του τάγματος των Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών-δημοσιογράφων, δεν μπορούσε παρά να διαπιστώσει κανείς την ηθική κατάντια και την κατρακύλα του χώρου. Αυτό που άμβλυνε την ηδονική αίσθηση, καθώς έβλεπε κάποιος τους διάφορους καραγκιοζάκους να τρακάρουν μεταξύ τους, είναι η διαπίστωση ότι οι μέρες του κάλπικου πατριωτισμού, της ακατάσχετης μακαριακής μπουρδολογίας και της λασπολογικής ανανολογίας είναι πίσω μας.
Κρίμα που πάντα τους σώζουν οι δύο μεγάλοι, καθώς ψάχνουν δεκανίκια, αντί να τους κόψουν το μόνο λόγο για τον οποίο υπάρχουν. Την εξουσία. Αλλά ίσως να είναι και αυτό δείγμα ενός ιδιάζοντος πολιτικού δαρβινισμού: επιβιώνει πάντα αυτός που βρίσκει νταβατζή, εκχωρώντας λίγο από τον... «ρυθμιστικό» του ρόλο. Όταν πολιτεύεσαι πρόστυχα, δεν μπορείς παρά να αναμένεις ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις αυτό που απλόχερα μοίρασες. Losers του 2008, losers του 2011, έχω νέα για σας: Η φτήνια γύρισε μπούμεραγκ και οι μέρες της πολιτικής αλητείας μετράνε αντίστροφα. Κρατήστε την 22/5/2011 ως την αρχή του τέλος αυτού του θεσμοποιημένου βόθρου και ό,τι εκπροσωπεί.