Πριν λίγες μέρες, από τις σελίδες της εφημερίδας αυτής, ενημερωνόμασταν για την πρόθεση και προθυμία πολλών νέων συμπατριωτών μας να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ο λόγος που τους παρακινεί είναι κυρίως η αναζήτηση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις γνώσεις, τις εξειδικεύσεις και την πείρα τους. Μαζί και η αναζήτηση των βέλτιστων συνθηκών που οι ίδιοι έχουν θέσει ως πήχυ για το είδος και την ποιότητα της εργασίας και της αμοιβής τους.
Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού μια μεγάλη μερίδα νέων επιστημόνων φαίνεται να αποκόπτεται από την Κύπρο. Το ζήτημα δεν είναι βέβαια να εγκλωβίσουμε όσους θελήσουν να δοκιμασουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αυτές οι πρακτικές εγγράφονται στον ορίζοντα μιας ήδη δοκιμασμένης κοινωνικής μηχανικής, που απέτυχε οικτρά. Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι νέοι επιστήμονες να αναζητήσουν τα ευρύτερα πεδία και να αθληθούν σε συνθήκες ανταγωνισμού και βελτίωσης που υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Κύπρο.
Ωστόσο, ένα θέμα που θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συγκροτημένη πολιτική που να μπορέσει να προσελκύσει πίσω όσους επιλέξουν το εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας έχει πολύ σοβαρές προοπτικές να αποτελέσει το σημαντικότερο κομμάτι του παραγωγικού μας πλούτου. Αν η πρόθεση φυγής επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια, τότε η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα ένα οξύ πρόβλημα που θα διαχύσει τις συνέπειες του σε μια πλειάδα επιπέδων. Χωρίς ικανό παραγωγικό δυναμικό, η οικονομική μας ευρωστία (ή ό,τι απέμεινε από αυτήν) θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα, μιας και θα υπάρξει αδυναμία να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών με τους ίδιους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες. Σημαντική θα είναι και η “φτώχεια” μας και σε ένα άλλο επίπεδο: στο έλλειμμα ανθρώπων που θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια κριτική μάζα, ακόμα και μεσα από μειοψηφικους όρους, μέσα στην ίδια την κοινωνία μας για να γίνει κατορθωτή η πρόοδος και η ανάπτυξη, όπως αναμενεται από κάθε νέα γενιά.
Έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε το Κυπριακό πρόβλημα ως το κέντρο των αναλύσεων μας για το μελλον αυτού του τόπου. Με την ανάλυση αυτή μας διεφευγουν τρία άλλα σημαντικά ζητήματα που οι καιροί μας θέτουν επιτακτικά: η κλιματική αλλαγή, η παιδεία και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Χωρίς ανθρώπους που θα μπορέσουν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα πάρακατω, για ποιον πασχίζουμε να το λύσουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου