Αντιγράφω τη δήλωση του Γρίβα όπως την παραθέτει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Η μεγάλη ιδέα της μικρής χούντας»: «Η απόφασις μου ελήφθη. ΑΓΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΧΑΤΩΝ δια την σωτηρίαν της Κύπρου [...] Τον αγώναν θα τον διεξάγωμεν με πείσμα και αυτοθυσίαν». Η δήλωση αυτού του μικρονοϊκού παράφρονα τον Αύγουστο του 1973 εκτείνεται μέχρι τις μέρες μας, σαν ξεχειλισμένος οχετός. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, η κυρίαρχη ιδεολογία στον τόπο μας εξακολουθεί να είναι ο γριβισμός. Με τις μεταλλάξεις και τις προσαρμογές που απαιτούν οι καιροί, βέβαια, αλλά απαράλλακτος στο βασικό του πυρήνα: εθνικισμός, αδυναμία πολιτικής σκέψης, μίσος.
Άξια ιδεολογικά τέκνα της «ηρωϊκής μωρίας» της ΕΟΚΑ Β’ είναι στις σκοτεινές μέρες που ζούμε, όσοι κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες με στρατιωτική παράταξη, όσοι συμμετέχουν σε πορείες με συνθήματα εναντίον των μεταναστών και των αιτητών πολιτικού ασύλου, όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η εθνική καθαρότητα, ο αδιαμφισβήτητος ελληνικός χαρακτήρας του νησιού και η υπερίσχυση ενός προαιώνιου δικαίου αποτελούν, ακόμα και σήμερα, τις βασικές αναφορές πολλών συμπολιτών μας, που φαίνονται έτοιμοι για όλα προκειμένου να δουν τις ιδεοληψίες τους να γίνονται πραγματικότητα.
Απέναντι σε αυτήν τη συλλογική παράνοια ο εγχώριος προοδευτισμός αντέδρασε είτε μέσω περιθωριακών ομάδων που εξασκούνται καθημερινά στην επαναστατική γυμναστική είτε φόρεσε κοστουμάκι, διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε κλειστές αίθουσες με περίπου το ίδιο πάνελ και περίπου το ίδιο ακροατήριο κάθε φορά. Παιχνιδάκια, δηλαδή, για μια ελίτ που αυνανίζεται εκστατικά απέναντι στο είδωλο που επιστρέφει ο καθρέφτης της, θαυμάζοντας την εναλλακτικότητά της και την ικανότητά της να προφέρει πολλυσύλαβες λέξεις, όπως “πολυπολιτισμικότητα”. Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά μονοπωλεί ασφυκτικά το δημόσιο χώρο με την αποκλειστική παρουσία της στα ΜΜΕ και τους δρόμους.
Από πλευράς πολιτικών πράξεων είμαστε για να μας κλαίνε κι οι ρέγγες από δεξιά μέχρι αριστερά. Η "συμμαχία των πεφωτισμένων" ένθεν και ένθεν αποδείχθηκε σύντομα μια προσπάθεια καλών προθέσεων, αλλά ισχνών αποτελεσμάτων. Σκέφτομαι συχνά ότι η ζημιά δεν έγινε μόνο τώρα, με την ελλιπή πολιτική της κυβέρνησης, που στέλνει τον καλό στρατιώτη Νεοκλή να πέσει μόνος στη μάχη, αλλά ανιχνεύεται στα παλιά καλά χρόνια της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ρίξει άγκυρα για τα καλά στο παρελθόν και στον συγκεκαλλυμένο ρατσισμό του "εγώ εν είμαι ρατσιστής, αλλά...". Αν η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, τότε στ’ αλήθεια, ανησυχώ για το επόμενο νούμερο που θα μας σκαρώσει.
Πάντως, ο Αρχηγός μπορεί να αναπαύεται ήσυχος: η κληρονομιά του είναι ζει και δρατζιάζει....