29 Μαΐου 2011

Τα ρουσφέτια τραγουδάνε ακόμα


 Έχω ένα καλό φίλο, που τα λέει ωραία και σφαιράτα. Από αυτόν κλέβω τον σημερινό τίτλο. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Δεν σας φαίνεται κι εσάς το ίδιο; Το ένα τρίτο των βουλευτών είναι νέα πρόσωπα, την ώρα που το σκηνικό είναι απαράλλαχτο. Την ίδια στιγμή τα εξίσου αντιπαθητικά ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ εισέπραξαν τις σφαλιάρες που τους άξιζαν. Αλλάζει άραγε ο τόπος και ο κόσμος επειδή το κόμμα της συναλλαγής, του νεποτισμού και του λαϊκισμού είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 2,22%; Ας απαντήσουμε με βεβαιότητα «όχι». Αλλά ας ελπίσουμε ότι οι απανωτές ήττες θα καταστήσουν αυτόν το πολιτικό σχηματισμό ως τον καρπαζοεισπράχτορα του πολιτικού συστήματος, με ευτυχή κατάληξη την ολοκληρωτική του απόσβεση από τον πολιτικό χάρτη. Με άλλα λόγια και μαθηματικώς ομιλούντες, με αυτό το ρυθμό απωλειών, κάποια στιγμή μετά το 2031 η κόπρος του Αυγεία θα καθαρίσει. Ο Θεός να τους κόβει ψήφους και να μας δίνει μέρες για να μπορέσουμε να το δούμε κι αυτό, αδέρφια.

Είναι άραγε το ΔΗΚΟ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα; Ίσως και όχι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους. Κι ο λόγος είναι ότι, ενώ και οι άλλοι είναι βουτηγμένοι στη λασπούρα, το ΔΗΚΟ λειτούργησε υπονομευτικά από την αρχή της ίδρυσης του. Σκοπός, η ολική άλωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των πολιτών, ο καθολικός εκμαυλισμός των ευεργετούμενών του και η ανάδειξη των πελατειακών σχέσεων ως κυρίαρχη πολιτική πρακτική. «Εσύ ξέρεις γιατί», άλλωστε. Και το ξέρουν ότι το ξέρετε και γι’ αυτό τα ρουσφέτια τραγουδάνε ακόμα.      

Παρακολουθώντας κάποιους από τους εκπροσώπους του στην τηλεόραση την περασμένη Κυριακή να παλεύουν για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μόλις στριμώχνονταν από κάποια ερωτησούλα του τάγματος των Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών-δημοσιογράφων, δεν μπορούσε παρά να διαπιστώσει κανείς την ηθική κατάντια και την κατρακύλα του χώρου. Αυτό που άμβλυνε την ηδονική αίσθηση, καθώς έβλεπε κάποιος τους διάφορους καραγκιοζάκους να τρακάρουν μεταξύ τους, είναι η διαπίστωση ότι οι μέρες του κάλπικου πατριωτισμού, της ακατάσχετης μακαριακής μπουρδολογίας και της λασπολογικής ανανολογίας είναι πίσω μας.

Κρίμα που πάντα τους σώζουν οι δύο μεγάλοι, καθώς ψάχνουν δεκανίκια, αντί να τους κόψουν το μόνο λόγο για τον οποίο υπάρχουν. Την εξουσία. Αλλά ίσως να είναι και αυτό δείγμα ενός ιδιάζοντος πολιτικού δαρβινισμού: επιβιώνει πάντα αυτός που βρίσκει νταβατζή, εκχωρώντας λίγο από τον... «ρυθμιστικό» του ρόλο. Όταν πολιτεύεσαι πρόστυχα, δεν μπορείς παρά να αναμένεις ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις αυτό που απλόχερα μοίρασες. Losers του 2008, losers του 2011, έχω νέα για σας: Η φτήνια γύρισε μπούμεραγκ και οι μέρες της πολιτικής αλητείας μετράνε αντίστροφα. Κρατήστε την 22/5/2011 ως την αρχή του τέλος αυτού του θεσμοποιημένου βόθρου και ό,τι εκπροσωπεί.

12 σχόλια:

Disdaimona είπε...

Με τη διαφορά Νικόλα πως και ο ΔΗΣΥ με την πρόταση του "ελα Καρογιαν - φύγε ΑΚΕΛ" δεν έπαιξε με τη συνήθη εξυπνάδα που παίζει : να αφήσει το ΑΚΕΛ να φορτωθεί την ευθύνη για τη αποτυχία της συνεργασίας μεταξύ των δύο.

Και αυτή τη στιγμή φλερτάρει και με τους δύο θεσμποποιημένους βόθρους που ειναι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.
που αν καταλήξει στη συνεργασία με τη δεύτερη έχουμε ένα πακετάκι που βρωμάει εθνικίλα από μίλια.

δυσκολεύομαι λοιπόν προσωπικά να δω με ποιό τρόπο οι μέρες της αλητείας μετράνε αντίστροφα, δυστυχώς.

κάτι ελέαμεν για ένα κόμμα 30+ κάποτε.

νεος είπε...

Καλά ρε αδελφέ, δηλαδή μόνο το ΔΗΚΟ θέλει την εξουσία; Η ΕΔΕΚ δηλαδή τι θέλει, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ;
Κι αν έχεις τόσα αποθημένα με το ΔΗΚΟ (και δικαίως που μιαν άποψη), εν θα έπρεπε να έχεις και τα ανάλογα για την ΕΔΕΚ τουλάχιστον;
Μπορώ να σου απαριθμήσω δεκάδες άλλους πολιτικούς άλλων κομμάτων που χρησιμοποιούν την πολιτική ως νταβατζήδες, που λειτουργούν υπόγεια, που βλέπουν μόνο εξουσία!
Ένα φωτεινό παράδειγμα ο Φούλλης!

Μόνο το ΔΗΚΟ εν το παλαιοκομματικό δηλαδή τζιαι οι άλλοι ούλλοι εν όπως πρέπει;
Εγώ λαλώ ν' αρκέψουμε που την ΕΔΕΚ!
Η ΕΔΕΚ τζι αννεν σαράκι στο πολιτικό μας σύστημα.
Πριν όμως σβήσουμε την ΕΔΕΚ να πιάσουμε τον αρχιεπίσκοπο που το γιένιν τζιαι να τον εξορίσουμεν γιατί εν ο πιο μεγάλος ρεζίλης μες τούτον τον τόπο...
Οξά έννεν;

Μισές αλήθειες λες αγαπητέ φίλε, είναι κομμάτι δύσκολο να δαγκώνουμε τους πάντες έτσι;

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Αγαπητοί Δισδαιμόνα και Νέε Ε/κ,

έχετε δίκιο στις παρατηρήσεις σας, που αναφέρονται στην πολιτική πρακτική και των άλλων κομμάτων. Είναι και οι άλλοι στη λάσπη, συμφωνούμε.

Όμως ο συλλογισμός του Νέου Ε/κ, που παραδέχεται εν μέρει το πρόβλημα, αλλά μετά υποδεικνύει την ΕΔΕΚ, είναι ικανός να οδηγήσει στην ακινησία. Μέχρι να διαλέξουμε ποιο είναι το πρόβλημα, από που να αρχίσουμε και πως να το αντιμετωπίσουμε ο καιρός περνάει.

Κατά την άποψη μου, αυτός ο τρόπος σκέψης έχει διαποτίσει κάθε έκφανση της ζωής μας: από απλά και καθημερινά, μέχρι πιο σύνθετα και σημαντικά. Ο τρόπος σκέψης συμπυκνώνεται στην φράση: "Γιατί κάνεις παρατήρηση σε μενα, αφού κι άλλος κάνει το ίδιο/ κάτι εξίσου αποδοκιμαστέο/ λάθος;" Αυτή όμως δεν είναι λογική δράσης, είναι ισότητα στο λάθος, στην παρανομία, στην ακινησία.

Μισές αλήθειες, οντως. Τουλάχιστον λέω και μερικές που και που, αντι να αφήνω αχρείαστα υπονοούμενα, όπως την τελευταία φράση του Νέου.

30+...Έτσι όπως πάμε θα γίνουμε 40+...

Καλή Κυριακή

Κατερίνα είπε...

δεν πειράζει παιδιά και τα 40+ καλά είναι...

νεος είπε...

Νικόλα, υπάρχει κόμμα που τα ψηφοδέλτιά του τα καταρτίζει σε συνεννόηση με την αρχιεπισκοπή. Και δεν είναι το ΔΗΚΟ!

Αν θέλεις δηλαδή να μιλήσεις για τη διαιώνιση των εξουσιαστικών προ-πολιτικών και παραπολιτικών δομών, υπάρχουν κι άλλες κατευθύνσεις για να εξαπολύσεις τα πυρά σου.

Δεν σε ενοχλεί δηλαδή που κάνει παιχνίδι ο αρχιεπίσκοπος μέσω της ΕΔΕΚ, του Ευρωκό και στοιχείων μέσα στο ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ;

Σε προβληματίζει περισσότερο η συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και η συνέχισή της αλλά θεωρείς πολιτικό fair play την σύζευξη συμφερόντων ΕΔΕΚ-ΕΥΡΩΚΟ-ΔΗΣΥ-αρχιεπισκοπής...;

Σ' αυτό αναφερόταν το τελευταίο μου σχόλιο, και στη κατανόηση που δείχνω για το γεγονός ότι εκεί στον "Πολίτη" -ξαφνικά- ΕΔΕΚ και αρχιεπίσκοπος μπήκαν στο απυρόβλητο!

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Αφού η κουβέντα είναι του καφενέ, ας πω κι εγώ τα δικά μου.

Νέε, υπάρχει ένα κόμμα που συμπορεύτηκε με το βαθύ κυπριακό κατεστημένο και χαντάκωσε τη λύση. Και είναι το ΑΚΕΛ!

Οι προ-πολιτικές και παραπολιτικές δομές στήθηκαν και από τα προσωποπαγή κόμματα που δημιουργήθηκαν με το θάνατο του Μακαρίου. Το ΔΗΚΟ περισσότερο από όλα τα άλλα, παρέμεινε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία και λειτούργησε ως νταβατζής των πολιτών. Για την ΕΔΕΚ, σε παραπέμπω στις δηλώσεις του Άντρου που ελπίζει ότι θα ξαναβρεθούν τα δύο κόμματα στα ίδια μετερίζια.

Βλέπω ότι η νέα ΑΚΕΛική προπαγάνδα έχει αρχίσει να μέμφεται την επάρατο χριστιανική Δεξιά. Όλα καλά κι άγια, αλλά για άλλη μια φορά φταίνε όοοοοολοι οι άλλοι. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν είχε εκλεγεί ως αρχιεπίσκοπος ο εκλεκτός του;

Οι υποβολές σου μου φαίνονται ανυπόστατες. Το ότι έγραψα ένα κομμάτι για να μιλήσω για το καρκίνωμα της δημοκρατίας μας, δεν σημαίνει ότι εγκρίνω την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου στα πολιτικά πράγματα. Έχω γράψει και παλιότερα σχετικά με αυτό το θέμα και αν δεν κάνω λάθος, αν υπάρχει μια εφημερίδα που έχει συγκρουστεί με τον αρχιεπίσκοπο, είναι μόνο ο Πολίτης.
Τώρα εγκαλείται η εφημερίδα ότι τον έχει στο απυρόβλητο; Να γελάσω ή να κλάψω;

Μ' αυτά και μ' αυτά, υπερασπίζεσαι το ΔΗΚΟ. Ίσως οχι εκ προθέσεως, αλλά εξ αποτελέσματος...Απ' την άλλη, εγώ δεν έχω καμιά υποχρέωση να υπερασπιστώ οποιαδήποτε κομματική γραμμή.

νεος είπε...

...κι όμως, κομματικά ζητούμενα υπερασπίζεσαι, ηθελημένα ή άθελα...

Είπαμεν Νικόλα, είμαστε 40, όχι 12.
Γιατί ένας 12χρονος μόνο ίσως να μην ξέρει πως το 93' παίχτηκε παρόμοιο σκηνικό με το 2004, με άλλους πρωταγωνιστές...
Έχεις επιλεκτική μνήμη κι επιλεκτικούς θυμούς αγαπητέ φίλε.

Δεν θέλω να υπερασπίσω το ΑΚΕΛ για το 04', ούτε για όλες του τις επιλογές. Τα κόμματα τείνουν στη συντήριση, δεν είναι ευέλιχτα, έχουν κολλήματα, παίζουν τα παιχνίδια της εξουσίας.

Η αντίρρηση μου σε όσα γράφεις δεν είναι στην ουσία τους αλλά στην αδυναμία τους να αποτυπώσουν όλη την εικόνα.

Ο Πολίτης τα έβαλε με τον αρχιεπίσκοπο, στο παρελθόν, και όταν τα συμφέροντα το απαιτούσαν.

Τώρα είναι αλλιώς τα πράματα φαίνεται...

Avgis είπε...

Φίλε δες το πρωτοσέλιδο του Πολίτη σήμερα (που ξεσκεπάζει τα παρασκήνια του Αρχιεπισκόπου) και το πιο κάτω άρθρο:

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=208594&-V=articles

Μάλλον δεν ισχύει ότι ο Πολίτης έβαλε νερό στο κρασί του. Μάλλον θα έλεγα οτι ο Πολίτης (παραβλέποντας και το κοστος που συνδεέται με την εκδικιτηκότητα όλων των προαναφερθέντων φατριών)είναι ο μόνος σαυτο΄ν τον τόπο που δεν έβαλε νερό στο κρασί του και για μένα παραμένει ως αμυδρή σπίθα ελπίδας ότι κάποτε(ισως στα 40+ ή 50+) σαυτόν τον τόπο μπορεί να επικρατήσει (πολιτικό και άλλο) ήθος, ορθολογισμός και ειλικρίνεια.

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

Swsto ayto pou les Nikola gia tin ithiki akyrwsi, kai an alla kommata xrisimopoioun analoges pelateiakes taktikes ayto den athwwnei to DIKO.
Grafei o Nikos Dimou sto LiFO Περί βολής (24.03.11)
"Την νεοελληνική ιδεολογία νομίζω πως εκφράζει μία λέξη: βόλεμα....
Λογικά λοιπόν αυτό που φοβάται και μισεί περισσότερο ο Έλληνας είναι το αντίθετο του βολέματος. Το ξεβόλεμα"
To DIKO apothewnei ayti tin ideologia. Kai makari na timwrithei opws problepeis, tha einai i arxi gia ena ligotero aDIKO mellon (xalia to logopaignio alla den peirazei). Filika Giannos Panayiotakis.
[Augi erxoumai stis 19 Iouni!!]

Avgis είπε...

Συνέχεια στο θέατρο παραλόγου:

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=208643&-V=articles

Avgis είπε...

Ρουσφετιού συνέχεια:

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=208863&-V=articles

Πολύ καλο και το πρώτο σχόλιο: "Έχετε ξεπεράσει κατά πολύ τους δασκάλους σας του ΔΗΚΟ"