3 Ιανουαρίου 2010

Blogging σήμερα, επανένωση αύριο

Είμαστε στο www.epanenosi.com. Κι ίσως θα μπορούσα να σταματήσω εδώ το σημερινό άρθρο, με μόνη την παραπομπή στη σχετική διαδικτυακή σελίδα. Όμως αξίζει τον κόπο να ειπωθούν δυο λόγια, όχι εκ μέρους όλων, αλλά ως παράθεση της προσωπικής προσδοκίας. Η προσπάθεια είναι ζωγραφισμένη με τα χρώματα της άμεσης δημοκρατίας του διαδικτύου. Αυτής που δίνει τη δυνατότητα της απόλυτης ελευθερίας του λόγου αλλά και της απόλυτης ισηγορίας. Κι έχει σημασία το τελευταίο στοιχείο, αφού όλοι μας έχουμε πρόσβαση στο ίδιο μέσον και στον ίδιο χώρο για να εκφράσουμε απόψεις και ιδέες. Σπάμε έτσι τον βρόγχο των ελεγχόμενων ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τις προσωπικές ιδεολογικές προτιμήσεις των ιδιοκτητών τους και το αφόρητο «βαθύ κράτος» του ΡΙΚ.
Για μένα, είναι μια προσπάθεια να σταθώ κριτικά απέναντι στην παρούσα πολιτική κατάσταση και να βρω τις διαδρομές που ακολουθούν οι «ηλεκτρονικοί» μου συμπολίτες για να αναλύσουν το Κυπριακό και τα συμπαρομαρτούντα του. Η αγωνία είναι κοινή: η διαδικασία συνομιλιών και το τελικό αποτέλεσμά της. Οι μέρες του μέλλοντος αυτού του τόπου. Γιατί θα πρέπει να το αναλογιστούμε και να το ζυγίσουμε καλά: ο χρόνος εξαλείφει τη μνήμη του τόπου, οι άνθρωποι αλλάζουν, οι γενιές περνάνε και η αναμονή ενός αόριστου καλύτερου μέλλοντος δεν είναι παρά μια φενάκη για όσους αρνούνται την προοπτική λύσης.
Είναι μέρες ευθύνης απέναντι στον τόπο μας, στην ιστορία μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, στους εαυτούς μας. Η ροή της ιστορίας περνά μέσα και από τα δικά μας χέρια. Για εμάς είναι να την πιάσουμε και να την κατευθύνουμε σε ένα αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο. Αυτή είναι η δύναμη που ωθεί και εμένα στη συμπόρευση με πολλές από τις καλύτερες πένες του διαδικτύου. Η ιστορία έταξε εμάς να διαλέξουμε το μέλλον της Κύπρου. Αιώνες δουλείας, κατακτήσεων και δυσκολιών φτάνουν στο τέλος τους κι εμείς έχουμε την ευλογία και την κατάρα να ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, σε μέρες αλλαγής.
Τα λόγια μας, οι λέξεις μας, οι ιδέες μας είναι προσβάσιμα σε κάθε ελληνόφωνο Κύπριο σε όποια γωνιά της οικουμένης κι αν βρίσκεται. Για να πείσουμε με κριτικό και ορθό λόγο για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας και για την ανάγκη να ετοιμάσουμε ένα μέλλον που θα απέχει από τη μιζέρια και τα αδιέξοδα που κουβαλά μαζί του το Κυπριακό. Για όσους αντέχουν να σκέφτονται την Κύπρο και τους ανθρώπους της χωρίς την ανάσχεση του προβλήματος, είμαστε στο www.epanenosi.com.