3 Μαΐου 2012

Δήλωση


Η είδηση είναι από την "Καθημερινή" εδώ.

Τα τονισμένα με κόκκινο χρώμα δικά μου... 





Χριστόφιας: «Στενεύουν τα πράγματα»

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Γραμματείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η άμεση επαφή είναι απαραίτητη, εκφράζοντας πλήρη στήριξη, συγχαρητήρια και ευχαριστίες για την όλη δουλειά που γίνεται. «Διότι όντως εργάζεστε σκληρά, σαν να και δεν είσαστε δημόσιοι υπάλληλοι», για να φέρετε - όπως πρόσθεσε - σε πέρας το μεγάλο και δύσκολο έργο της προετοιμασίας της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.



Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τα πράγματα ολοένα και στενεύουν, η δουλειά είναι τεράστια και θα πρέπει από δω και πέρα να ελέγξουμε τη λεπτομέρεια που αφορά και εμάς αλλά και τα διάφορα Υπουργεία και Τμήματα, σημείωσε λέγοντας ότι θα διοργανωθούν δεκάδες εκδηλώσεις όλων των επιπέδων από ομάδες εργασίας μέχρι Υπουργικές Σύνοδοι και Σύνοδοι που θα φιλοξενήσουν τα ανώτατα Όργανα ή στελέχη-καθοδηγητές της ΕΕ. «Κατά συνέπεια κρίνεται η κάθε δουλειά από τη λεπτομέρεια», είπε.



Μπορεί το πολιτικό αποτέλεσμα καμιά φορά να είναι σωστό και καλό, αλλά η οργάνωση της δουλειάς να δημιουργεί κακές εντυπώσεις και αντί να κριθεί μια δουλειά από το αποτέλεσμα κρίνεται, δυστυχώς, πάρα πολλές φορές από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και από τις λεπτομέρειες, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.



«Μπαίνουμε τώρα στον τομέα της λεπτομέρειας. Η δουλειά αφορά όλους μας. Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και καταλήγοντας εδώ στη Γραμματεία». Και στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, κάνουν έλεγχο για το πού βρισκόμαστε. Δίνονται, ανέφερε, διαβεβαιώσεις. Ομως, επειδή ο ίδιος έχει εργαστεί παλαιότερα για τη διοργάνωση παγκόσμιων και παγκύπριων φεστιβάλ νεολαίας και άλλων μεγάλων εκδηλώσεων, έχει μάθει να απαιτεί τη λεπτομέρεια και μαζί με τον καθημερινό έλεγχο, μπορεί να έρθει η επιτυχία.



«Νοερά θα πρέπει να εξετάσουμε την αρχή και το τέλος της εκδήλωσης, από την παραλαβή μέχρι και την κατευόδωση των ξένων - αυτό σημαίνει οδηγούμαστε στην επιτυχία». Διαφορετικά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν τα «φορτώσουμε του πετεινού», όπως κάνουν άλλες Προεδρίες, αυτή δεν είναι η σωστή διαχείριση, όπως ανέφερε.



«Έχουν το θράσος να μας αποκαλούν μισό κράτος»
Σημειώνοντας ότι είμαστε μια μικρή χώρα και η κατοχική δύναμη προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενσπείρει καχυποψίες στους διάφορους, εντός και εκτός της ΕΕ, ότι δεν είμαστε ικανοί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ότι η Κύπρος είναι μισό κράτος. «Έχουν το θράσος αυτοί που αφαίρεσαν από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέρος του εδάφους της να μας αποκαλούν και μισό κράτος». Αυτή είναι η διεθνής κατάσταση σήμερα, σημείωσε, να γίνονται ανεκτές τέτοιες κουβέντες και μάλιστα ατιμωρητί.



Εμείς είμαστε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει την κατεχόμενη περιοχή και την ελεύθερη περιοχή, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Μας ρωτούν γιατί στο Κούριο η εναρκτήρια εκδήλωση της Προεδρίας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το Κούριο είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ναι στο Κούριο, συνέχισε, διότι και με βάση τις Συμφωνίες, οι πολιτιστικοί χώροι είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός είναι ένας από τους πολιτιστικούς χώρους που μας κάνει περήφανους. «Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να εκχωρήσουμε αυτούς τους χώρους στους ξένους», διερωτήθηκε.



Μιλώντας με τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, συνέχισε, του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες μας η διάλυση των Βάσεων, διότι αντικειμενικά είτε το θέλουμε είτε όχι η προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων και η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου αυτού του εδάφους, αλλά σε ένα επόμενο στάδιο φυσιολογικά θα κοιτάξουμε και θα πούμε «τι γυρεύουν οι Αγγλοι εδώ και να κρατούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε


Ο πατέρας του και ένας θείος του, τον οποίο - είπε - θεωρεί μέντορά του, τού έλεγε ότι οι περιοχές των Βάσεων, όταν θα γίνει ο σοσιαλισμός, θα τα έκαναν αναπαυτήρια για τους εργαζόμενους. «Αυτά είναι οικογενειακά δικά μου, έχουμε οπισθοδρόμηση στην ιστορία, να το αφήσουμε αυτό τώρα», ανέφερε.


Αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα, είπε, είναι η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θέλει να δώσει και αυτά τα πολιτισμικά, πολιτικά μηνύματα με την επιλογή του Κουρίου «και διερωτώμαι γιατί υπάρχει αμφισβήτηση από μέσα. Θα δωρίσουμε μέρος της χώρας μας στους Βρετανούς ή στους οποιουσδήποτε άλλους; Αντι όλοι μαζί, συνολικά και ενωμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι 'ναι, εκεί θα γίνει η εκδήλωση', διότι αυτή η εκδήλωση απευθύνει και πολιτικά και πολιτισμικά μηνύματα».



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε βεβαιότητα ότι «στο τέλος Δεκεμβρίου θα κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια με περηφάνια». Είναι ένα μεγάλο έργο, θα είναι ένα κατόρθωμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, λέγοντας ότι άλλες μικρές χώρες επιτυγχάνουν. «Εμείς γιατί όχι; Θα δώσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στην κατοχική δύναμη ότι δεν έχουμε επιτύχει μια καλή Προεδρία; Θα επιτύχουμε μια καλή και, γιατί όχι, πολύ καλή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτή είναι η απάντηση μας σε όσους αμφισβητούν τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.



Το θέμα αυτό, συνέχισε, δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά, «διότι αύριο, μεθαύριο, δεν ξέρω πότε, κάποιος άλλος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα άτομα έρχονται και παρέρχονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει χαλικούδι χαλικούδι να στερεώνεται παραπάνω από όλους», είπε και πρόσθεσε: «Οχι ένας να βάζει χαλίκια και ο άλλος να τα αφαιρεί και μάλιστα να τα αφαιρούμε από το υπόβαθρο».



Εκ μέρους του προσωπικού ο Πέτρος Αττάς είπε ότι είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους να νιώθουν ότι έχουν και την προσωπική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι ρυθμοί όσο πλησιάζουμε προς την Προεδρία γίνονται ακόμη πιο έντονοι, γι' αυτό θα χρειαστούν ακόμη περισσότερη στήριξη από την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι θα πρέπει η στήριξή του να θεωρείται δεδομένη, όπως και της Κυβέρνησης και δήλωσε διαθέσιμος για μια νέα συνάντηση. «Είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε για το σπίτι μας και το σπίτι μας είναι η Κύπρος μας, την οποία ως τώρα δεν μεριμνήσαμε να την προφυλάξουμε όσο έπρεπε. Από δω και πέρα δεν έχουμε και την πολυτέλεια να υποστεί περαιτέρω βλάβη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα που είμαστε και εμείς συμμέτοχοι, δυστυχώς, στη δημιουργία τους και το λέω δυστυχώς με πόνο ψυχής», κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: